Kira anlaşmazlığında yeni dönem

Kira anlaşmazlığında yeni dönem

Kiracı ve ev sahibi arasında yaşanan anlaşmazlıkların artmasıyla arabuluculuk gündeme geldi. Arabuluculuk dönemi ise 1 Eylül tarihi itibarıyla resmen başlıyor. Detayları CNN TÜRK Muhabiri Çağdaş Evren Şenlik, uzman konuğu Avukat Çağla Gül Bulut ile aktardı.

Avukat Çağla Gül Bulut detayları ifadeleriyle aktardı;

Öncelikle bir Eylül itibariyle yürürlüğe girecek olan ara buluculuk sistemi ülkemizde ilk değil. Ülkemizde çeşitli davalarda ara buluculuk var. Şimdi de kira uyuşmazlıkların da problemler yaşandığı için artık ev sahibiyle kiracı arasında böyle bir alternatif çözüm yolu getirildi.

Sizin de ara buluculuk sistemi dediğiniz gibi davalardaki iş yükünü azaltmak, yargılamanın uzun sürmesi nedeniyle daha kısa sürede kişilerin çözüme kavuşması için getirilen bir alternatif çözüm yoludur. Bu ne demek oluyor?

Her kira uyuşmazlıklarında her türlü kira uyuşmazlıklarında tahliye, kira uyarlama gibi davalarda, dava açmadan evvel öncelikle ara buluculuğa başvurmak zorunlu. Bu bir zorunlu dava arkadaşı. Eğer ara buluculuğa başvurmazsanız davanız dava şartı yokluğu nedeniyle ret olur.

 

Bu arabuluculukta da bağımsız, tarafsız bir ara bulucu tarafından süreç yürütülecek. İki tarafında taleplerini değerlendirecek. Ona göre bir karara bağlanacak. Burada bağımsız bir şekilde tarafsız bir şekilde ara bulucu eşliğinde müzakereler yapılacak.

Bu müzakerelerin süresi de üç hafta olacak ek olarak da bir hafta uzatılabilir. Buradaki dediğiniz gibi amaç yargılamanın uzun sürmesi ve işte ara buluculukta ilkeler vardır. Kazan kazan ilkesi, yargılamanın yükünü azaltmak gibi, bu ülkeler doğrultusunda gelmiş olan bir sistem ara buluculuk sistemi.

Eğer bir anlaşmazlık olursa ara bulucuya karşı iki taraf da yarı oranında ara buluculuğa ücret ödeyecekler. Eğer bir anlaşmazlık olmazsa da devlet tarafından arabulucu ücreti ödenecek. Yargılama sonunda kim haksız çıkarsa da onu devlete ödeyecek.

Biliyorsunuz zaten şu anda konut kiralarında yüzde 25'lik bir sınırlama geldi ve aslında ara bulucunun gelme amacı da temelinde bu yüzde 25 sınırlaması. Bu yüzde 25 sınırlaması tabii artık bir tartışmaya kapalı ve 2024 Temmuz'una kadar geçerli. Şimdi ara buluculuk sistemi ne yazık ki Türkiye'de çok işleyen bir sistem değil. Hukuki olarak kanaatim ve görüşüm ve tüm dünyada şu an kira. Almanya'da bu arada kiralarla ilgili problem yaşıyor ve sınırlamalar gündemde. Sadece Türkiye'ye özgü de değil.


Ama şimdi ara buluculukta anlaşamadılar diyelim. Ara buluculukla anlaşamadıktan sonra yine yargılamaya gidecek. Davaya gidecek ve davalar ilk derece mahkemesine iki yıl istinafta iki yıl olmak üzere en az dört yıl oluyor ve bu yüzden de aslında çözüm olmayacağını ne yazık ki görüyoruz. Çözüm ne yazık ki ekonomik şartların iyileştirilmesi o yüzden tek başına ara buluculuk bir çözüm olmayabilir. Ama tabii ki de bu denenecek bir yoldur. Alternatif çözüm yoludur. Umarım herkes için de iyi olur. 

 


 

Paylaş